Vissza a nyitóoldalra

Archimedes Matematikaverseny

2012. március 6.
Február 29-én kedves zsongás töltötte be a Dísztermet 14:50-ig, amikor Gilyén tanár úr baritonja köszöntötte a 8. Arkhimédesz verseny résztvevőit. A Heuréka-történet élményteli előadása után sor került a vezénylőkártyák kiosztására is. Félórányi fejtörés, feladatmegoldás után, mint az egyiptomiak, kötéllel szerkeszthettek kört, érintőt, háromszöget a hozzáértők, ha rájöttek a feladatuk nyitjára. Később megmutathatták előadói képességeiket is a versenyzők, amikor a megtanult tételek bizonyításával próbálkoztak. Tegyük hozzá, zömében sikeresen. Pácz tanár úrtól jómagam a súlypontra vonatkozó tételnek egészen eredeti és újfajta bizonyítását hallottam hibátlan logikával. Jól felkészült cosinus-tétel és elfelejtett sinus-tétel a tizenkettedikes csapatoktól és megannyi kedves, lelkes és lendületes kréta-virtuskodás a többiektől. 
Az informatika teremben a számítógépek előtt ülve egy kedves halacska alakját kellett volna kifejteni, kifejezni a függvényekből. Megelevenedtek a lineáris és másodfokú függvények, életre keltek a hiperbolák és parabolák.
A Díszteremben gyűltek egybe újra a csapatok, ugyanis a logikai feladatok 17 óra körül már jókedvű zsivaj közben keresték megoldóikat. A feladatok igen megdolgoztatták a versenyzőket. Aztán a PPT-prezentációk előadásai következtek. Euklidész, Arkhimédesz, Püthagorász, Thálész életének eseményeit olykor egész jó színészi teljesítmények kíséretében hallhattuk. Időnként a komoly filozófiai terminus technicusok sem hiányoztak. Tizenkettedikeseink önfegyelme 17:30 körül már bomlásnak indult, az előadások alatt a hátsó sorokból Karinthy-féle, csak kevésbé visszafogott röhögés hallatszott olykor, amit Albert-Tóth Endre tanár úr erélyes pillantásokkal igyekezett visszafogni. Vajda tanár úr előadására 18:15-re mindenki beült. A gyakorlat teszi a mestert szólásunk igazságát csak a vetítés sebessége feszélyezte kissé, ami tanár urat felgyorsította, ám humora ekkor sem hagyta el. Mindenki jót derült az előadás végén elhangzó tréfán.
Az eredmények jelentősebb módosítására a verseny végén volt lehetőség: a fejszámolás embert próbáló küzdelmében kimagasló eredmények is születtek. Agapé, közös rendrakás és eredményhirdetés zárta a rendezvényt. Gratulálunk a győzteseknek, reméljük, hogy mindenki jól érezte magát és aki nem volt, kedvet kapott és jövőre eljön. Köszönjük elsősorban Polgár Hilda és Borbás Nóra tanárnőknek, de minden kollégának a munkáját, minden résztvevőnek a megtisztelő jelenlétét.
Keszey Balázs     

Végeredmények

7-9. osztályok versenye:
  1. Dénes Vilmos, Grébecz Fülöp, Miterli Dénes, Varga Géza
  2. Deichler Boldizsár, Petővári Csilla, Träger András, Túri Zsófia
  3. Gallay Ágnes, Környei Júlia, Lóska Emese, Oroszi Erzsébet

10-12. osztályok versenye:
  1. Bacsa Mátyás, Ivicsics Borbála, Réti Dániel, Vörös Belián
  2. Bagyula Eszter, Győrbíró Nóra, Havasi Kristóf, Irmes Ferenc
  3. Kaltenecker Nóra, Kántor Sára, Szalai Borbála, Vincze Bence

A felsős verseny végeredménye körüli tévedésekért elnézést kérünk az érintettektől.
„Errare humanum est.”
Kerületi Ping-pong bajnokságVissza a(z) versenyek oldalra19. KIDS Országos Torna Bajnokság
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
péntek (december 2.)
Madáretetők leadási határideje
Történelem évfolyamvizsga - írásbeli - 11. évf.
hétfő (december 5.)
történelem évfolyamvizsga - szóbeli - 11. évf.
szerda (december 7.)
LELKI NAP
péntek (december 9.)
Bécsi kirándulás
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)