Vissza a nyitóoldalra

Archimedes 2013 - beszámoló

2013. március 9.
Március 1-én kedves zsongás töltötte be a Díszterem előtti folyosót 14:45-ig, amikor Gilyén tanár úr a Díszteremben köszöntötte az idei Arkhimédesz verseny résztvevőit. Félórányi fejtöréssel kezdődött a verseny, a megtanult tételekhez kapcsolódó feladatok megoldása után pedig, előadói képességeiket mutathatták meg a versenyzők, amikor a megtanult tételek bizonyításával próbálkoztak. Zömmel sikeresen, bár akadtak elfelejtett tételek, mint Thálészé. A tizenkettedikes fakultációsok, akik az emelt szintű érettségire készülődnek, saját állításuk szerint bármely tételt szívesen bebizonyították volna. Megannyi kedves, lelkes és lendületes tábla-csata a többiektől. 
Az informatika teremben a számítógépek előtt ülve a Geogebra feladatokkal birkózva a különböző függvények kombinációinak kellett volna kirajzolódni a szemek előtt. Parabolák, logaritmusba oltott szinuszok és abszolút értékes függvények kavalkádja elevenedett meg a képernyőkön a hozzáértők előtt.
A logikai feladatok 17 óra körül már jókedvű zsivaj közben keresték megoldóikat. Kiderült, nem mindenki ismeri a torpedó néven közismert játékot és a felhőkarcolók is nehezen találták meg helyüket a táblákon. Aztán a PPT-prezentációk előadásai következtek. Fermat életének és tudományos munkásságának minden részletével megismerkedhettünk, bár a diákok részéről a megértés hiánya időnként nyilvánvalónak tűnt. Ez persze érthető. Olykor a komoly filozófiai terminus technicusok sem hiányoztak. Vajda tanár úr előadása idén is mesterire sikerült. A gyakorlat teszi a mestert szólásunk igazságát illusztrálva. 
Az eredmények jelentősebb módosítására a verseny végén volt lehetőség: a fejszámolás embert próbáló küzdelmében kimagasló eredmények is születtek. Agapé 19 órától, közös rendrakás és eredményhirdetés zárta a rendezvényt. Gratulálunk a győzteseknek, reméljük, hogy mindenki jól érezte magát és kedves olvasóim is kedvet kaptak és jövőre eljönnek. Köszönjük, elsősorban Dézsmási Attiláné tanárnőnek és Albert Tóth Endre tanár úrnak, de minden kollégának a munkáját, minden résztvevőnek a megtisztelő jelenlétét.
Keszey Balázs     

Eredmények

Alsós verseny

I. Túri Zsófia; Deichler Boldizsár; Träger András; Vajay Levenete
II. Eördögh Krisztina; Gyulai-Sárdi Diána; Maracskó Kata; Somló Anna 
III. Berecky Zoltán; Nagy Bertalan; Papp Levenete

Felsős verseny

I. Varga Anna; Orha Balázs; Sztanojev Dávid
II. Bagyula Eszter; Lelkes Anna; Sipos Gréta; Havasi Kristóf
III. Dénes Vilmos; Grébecz Fülöp; Kertész Róbert; Varga Géza

Kopogtat a 24Vissza a(z) versenyek oldalraAetas regum, rex aetatum
szombat (január 22.)
Központi felvételi vizsga
10:00
hétfő (január 24.)
Tanítás nélküli munkanap
Szülői értekezlet a 12. évfolyamnak
17:30
kedd (január 25.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 10. E osztály
hétfő (január 31.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. A osztály
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)