Vissza a nyitóoldalra

Antigoné a tanteremben

2019. április 11.

Szophoklész: Antigoné – K2 színtársulat, 2019. február 27.

Kritika

A színházi előadás meglepő módon úgy zajlott le, hogy a színészek bejöttek a terembe és elkezdték előadni az Antigonét, de úgy játszották el, mintha mi is részesei, statisztái volnánk az előadásnak. A dráma átkerült az osztályterembe, így elérték, hogy az osztály úgy érezte, állást kell foglalnia a konfliktusban. Természetesen a szerepek nem egyeztek meg az Antigoné szereplőivel, hanem torzított tükörképei voltak annak. A diákok: Réka mint Antigoné, Balázs mint Iszméné és Kiss Attila, az új magyartanár mint Kreón, idézték a dráma szövegének lényeges részeit. A szóváltások úgy zajlottak le, hogy fontos idézeteket dobáltak egymásnak, az összekötő szövegeket azonban szabadon variálták. A magyartanár szigorú szabályokat alkotott, módszerei akár jók is lehetnének, ha nem alázná meg diákjait. Balázs az előadás nagy részében áldozat, Réka védelmezi őt. Amikor a tanár túlzásba viszi a fenyegetőzéseit, Réka feláll és kimegy a teremből. Ekkor a tanár felajánlja az osztálynak, azaz nekünk, hogy aki egyetért Rékával, kimehet az osztályból. A teremben maradóktól Balázs megkérdezte, miért maradtunk bent. A darab itt ért véget. Amikor mindenki visszajött, a színészekkel közösen beszélgettünk az előadásról.

Bennem egyetlen nyitott kérdés maradt a beszélgetés után. Az előadás arra ösztönöz, hogy csak Antigoné igazsága elfogadható. Nem hagy lehetőséget annak a végiggondolására, hogy Kreón karakterében is rejlenek igaz és elismerhető elemek. Miközben arról kellene döntenem, hogy Rékát (Antigonét) követem egy igazságtalan és szűklátókörű emberrel szemben, a látottak nem hagynak sok lehetőséget számomra arra, hogy megtaláljam a szigorú, de igazságos embert Kreónban (a tanárban). Az előadás nem hagy számomra választást. Miközben egy diktatórikus embert kellene elítélnem, egy másik, nem kellően árnyalt sugalmazást fogadok el.

Semsey Bálint, 9.D

Játsszák: Borsányi Dani, Piti Emőke, Viktor Balázs, rendezőasszisztens: Mészáros Csilla, produkciós vezető: Erdélyi Adrienn, írta: Szophoklész, Piti, Borsányi, Viktor, Fábián, rendező: Fábián Péter

 

 

Özönvíz 2020Vissza a(z) magyar oldalraKötelező olvasmányok (2017/18-os tanév)
csütörtök (október 6.)
Aradi vértanúk emléknapja - ünnepség
péntek (október 7.)
Iskolamise a Szent Anna és Szent Ferenc sebei templomokban
07:30
Felvételi előkészítő kezdődik 6. évfolyamosoknak
15:00-17:00
szombat (október 8.)
SZALAGAVATÓ
hétfő (október 10.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 11. A osztály
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)