Vissza a nyitóoldalra

Aetas regum, rex aetatum

2013. március 4.
A királyok kora a bűvös 753-as esztendőben kezdődött, a rómaiak innen számították időszámításukat is. Hogy is végződhetne a korok királyát feldolgozó verseny, mint hogy a holtversenyben élen végző két csapat éppen 753 pontot ért el…

Akkor izgalmas egy verseny minden résztvevő és a közönség számára is, ha jól felkészült csapatok közül kell kiválasztani a győztest, amikor csak alig mérhető különbségek döntenek a helyezések sorsáról. Ilyen esetekben a lemaradók bánata sokszor teljesen érthető, hiszen a sok készülésnek látszólag semmilyen eredménye sincs. Most azonban az indulók lelki szemei előtt az újkori olimpiai versenyzők lebeghettek, akiknek nem kizárólag a győzelem számít elfogadható eredménynek, hanem a saját maguk számára kitűzött cél elérése is. Így a hangsúly éppen a lelkiismeretes felkészülésen volt, ami senkinek sem lehetett kárára, hiszen mind a 9 öt fős csapat úgy érkezett a Díszterembe, a verseny helyszínére, hogy saját álmaikat megvalósíthatták – és meg is valósították. A címvédők, és a trónkövetelők holtversenyben az élen végeztek, az újonc kilencedikes lányok - alig lemaradva - felállhattak a dobogó harmadik fokára, jócskán megelőzve fiú osztálytársaikat. A tízedikesek különversenyében ezúttal szintén a lányok bizonyultak jobbnak, a végzősök pedig a számukra minimumként meghatározott 60 %-os teljesítményt fel tudták mutatni. 

Péntek délután mintha kísértetkastéllyá változott volna az iskola, mindenütt fehér lepelbe burkolózott szellemalakok vonultak csoportosan, ínycsiklandozó ételekkel és római épületeket ábrázoló alkotásokkal kezükben. Pedig valójában togába, előkelő római viseletbe öltözött diákok voltak, akik a hét éve megszakítás nélkül megrendezett Certamen Latinumra, vagyis latin versenyre készülődtek, magukkal hozva azon kellékeket, római recept szerint készült ételeket, melyek az indulás előfeltételei voltak. A mintegy 50 résztvevő 5 fős csapatokban a királyok korából vett jeleneteket adott elő (a zsűri tagjai korábban végzett, latinból is érettségit tett EKG-s diákok voltak), a legendás uralkodók életével kapcsolatos tesztet töltött ki, Romulus „istenné válásának” Livius által megidézett történetét próbálta lefordítani. Eközben nyelvtani teszt és sententia-ismeretijáték színesítette a programot, majd következett a lakoma, ahol az elkészített ételeket el is fogyasztották a versenyzők. Aztán jött az eredményhirdetés, melynek nyomán talán csak egy csapat látszott csalódottnak, de ők is jól érezték magukat. Ez is azt mutatja, hogy a résztvevők alaposan felkészültek, és tudásukat növelve térhettek haza.

A dobogósok pedig:
1. 11AB  Kalóczkai Eszter, Kasza Luca, Kántor Sára, Szalai Borbála, Xu Ting Ting
    11CD  Farkas Ágnes, Horváth Magdolna, Hóber Orsolya, Pálfalvy László, Tivadar Réka
3. 9A      Oroszi Erzsébet, Lóska Emese, Gallay Ágnes, Környei Júlia, Csűrös Anna, Győrbíró Réka

A csapatok nyereményei a hagyományoknak megfelelően latin nevű tárgyak, csokik, italok, fogkrémek voltak, idén kiegészítve a dobogósok számára tortával és a latin kultúrával foglalkozó könyvekkel. Ezek beszerzését és a verseny lebonyolítását a Gimnázium 1687 Alapítvány 40.000 forinttal támogatta.

Archimedes 2013 - beszámolóVissza a(z) versenyek oldalraAz idén is lesz Archimedes matematikaverseny!
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
vasárnap (november 28.)
Advent 1. vasárnapja
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)