Vissza a nyitóoldalra

Turizmus 2.

2017. november 8.

Bánki-Horváth Csilla vagyok, két szakmával is rendelkezem: az egyik idegenforgalmi manager, a másik kereskedelmi közgazdász.

Több évvel ezelőtt az ország egyik legnagyobb utazási irodájánál dolgoztam először nyaralási utak értékesítőjeként.

E mellett eléggé érdekelt az utak megszervezésének fortélyai, trükkjei, szállodai szerződéskötések, fakultatív programok kialakítása stb. Ezért később 5 mediterrán országba való kiutaztatásért másodmagammal feleltem, télen pedig a síutakért és egzotikus utakért. Sokszor még a meglehetősen tréfás, de az utasok számára “fontos” reklamációk kivizsgálásait is végeznem kellett.

Egy utazási irodánál nagyon sok lehetőség van az utazásokra, de azok csak kis mértékben szólnak a bulizásról. Igaz sem kevés… Ezért aztán, míg az utasok napoznak, mi olykor kosztümben vagy egyéb “nem-nyaralós” ruhában vizsgáltuk át az apartmanokat, szállodákat pincétől a padlásig. Megítéltük a színvonalbeli besorolásukat, tengertől való távolságukat, illetve, hogy egyáltalán a tengerre néz-e, vagy sem stb-stb.

 

Később rájöttem, hogy egy külkereskedő is teljesen ugyanazon technika mentén végzi a munkáját, mint egy utazásszervező, csak éppen nem embereket utaztat a Világban, hanem árukat, viszont ugyanúgy sokat utazik. Viccesen szólva: az áruk legalább nem írnak reklamáló leveleket, hogy “nem működött a légkondi!”. Ezzel nem azt állítanám, hogy a külkereskedelem egy inger-szegény szakma lenne, hiszen itt is előfordulnak bakik, hogy pl. a trópusi hurrikán elröpíti a konténerünket az óceánba. Illetve, egyrészről üzletileg meglehetősen találékonynak és kompromisszum-késznek kell lenni, másrészről az ismeretlen kultúrákra, emberekre és szokásokra is érdemes nyitottnak lenni a gördülékenyebb üzletkötések végett is.

Sok féle szakterületre van folyamatos rálátásunk: deviza árfolyamok alakulásának lekövetése, áru tőzsdék működése, áruk biztosítása, vámkezeltetés, szállítási módok stb.

Mivel a világ is állandóan változik, így a külkereskedelmi szakma szabályai is, melyet sok esetben közvetlenül is befolyásolnak a körülöttünk lévő események akár határainkon belül, akár azokon kívül.

 

 Milyen nyelvtudás kell?

·         Utazásszervezőnek: angol és/vagy bármely mediterránum ország nyelve  középfokon.

·         Külkereskedőnek: felsőfokú angol (tudjon tárgyalni).

 

Milyen végzettség kell?

·         Utazásszervező: OKJ-s felsőfokú idegenforgalmi szakmanager. Főiskolán 2 évig (4 félév) is ugyanazokat a szaktantárgyakat oktatják, mint az OKJ-sen 1 évig!!

·         Külkereskedő: közgazdász főiskolai vagy egyetemi képzésben (kereskedelmi / logisztika / nemzetközi kapcsolatok szakirányok valamelyike).

 

Nyelv használat, nyelvvizsga típusok:

Nagy előnye e két szakmának, hogy gyakorlatilag egész nap angol nyelven végezzük a munkánkat, így nagyon gyorsan bele lehet jönni a teljes kommunikációba.

·         A jó angol tudás mind két szakma alapja, ezért melegen ajánlom a Cambridge First Certificate in English (FCE) nyelvvizsgát a középfok esetén.

·         Erről a szintről könnyen lehet ugrani a Cambridge Advanced in English (CAE) felsőfokra. A középfok után kb fél-1 év ennek a felsőnek a megszerzése.Ezt a nyelvvizsgát fogadják el a külföldi egyetemeken is.

 

Ha esetleg további részletek érdekelnének, vagy csak nem tudsz eljönni, akkor nyugodtan telefonon is felhívhatsz: 06-30-325-6416 számon.

 

 

Közgazdaságtan 2.Vissza a(z) pályaorientációs nap 2.0 előadások - előadók oldalraTurizmus 1.
hétfő (december 17.)
Reggeli zsolozsma a 10.d osztállyal
Történelem évfolyamvizsga-szóbeli (11. évfolyam)
szerda (december 19.)
Délután osztálykarácsony
csütörtök (december 20.)
A téli szünetet megelőző utolsó tanítási nap
Karácsonyváró szentmise a Szent Anna templomban
09:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)