Vissza a nyitóoldalra
Események >>

Programok

A holokauszt magyarországi áldozatairól

2021. április 16.

„…a szeretetet nem lehet megszolgálni, a szeretetet nem lehet érdemként kapni, mert az kegyelem.” (1946-ban mondta Az élet értelméről és értékéről című előadásában Viktor E. Frankl holokauszt-túlélő.) 

1944-ben e napon kezdődött az első gettók és gyűjtőtáborok fölállítása az akkori Magyarországon. Április tizenhatodika 2001 óta – emléknap.

Meghalt, de föltámadt!

2021. április 2.

„Mi történt? Nagy csend van ma a földön. Nagy csend és teljes elhagyatottság” – olvashatjuk Kelemen László atya húsvéti gondolatait a részletekben, a cikk végén pedig megtaláljuk a 10. D osztályosok húsvéti kisfilmjét, amelyben papok és szerzetesek szólnak hozzánk Húsvét kapcsán (pl. Böjte Csaba, Fábry Kornél, Hodász András).

 

Iskola az ország szívében

2021. március 19.

Ma ünnepeljük Buda legrégibb gimnáziumának, iskolánknak születésnapját. Bár március 19-e az évszázadok során sok jelentős eseményt hozott történelmünkbe, a 334 évvel ezelőtti méltán nevezhető a szellemi életünkért hozott önajándékozás napjának. A Pozsonyban kelt alapítólevél szerint magánvagyonából több nyugat-magyarországi megyében fekvő hatalmas uradalmat ajándékoz mezővárosokkal és községekkel együtt, a kétszázezer aranyforintot meghaladó értékben iskola létesítésére Szécsényi György esztergomi érsek.

Ha Isten velünk, ki ellenünk?

2021. március 3.

A kommunista diktatúra áldozatairól emlékeztünk meg országszerte február 25-én. Brenner János fiatal papot az erdőben orvul megtámadták és megölték. Mindszenty József hercegprímást börtönbe vetették és megkínozták. Miért?

Elkezdődött a Nagyböjt!

2021. február 19.

Szokták mondani, hogy az Egyház ilyenkor ijeszteget bennünket az elmúlás gondolatával. Pedig ez nem ijesztgetés, csupán figyelmeztetés, hogy egy nap találkozni fogunk Teremtőnkkel, és erre készülnünk kell, hogy öröm legyen ez a találkozás!

hétfő (május 3.)
A tavaszi írásbeli érettségi vizsgaidőszak kezdete
Tanítás nélküli munkanap - írásbeli érettségi
kedd (május 4.)
Tanítás nélküli munkanap - írásbeli érettségi
szerda (május 5.)
Tanítás nélküli munkanap - írásbeli érettségi
csütörtök (május 6.)
Digitális munkarend szerinti oktatás a 7-11. évfolyamokon
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)