Vissza a nyitóoldalra

Óriási siker a munkácsi matekversenyen

2018. október 31.

Óriási sikerrel zárult a munkácsi II. Rákóczi Ferenc gimnáziumban megszervezett XXV. Bolyai János Nemzetközi Matematika Verseny. Iskolánk először vett részt ezen, melyen a 8-11. évfolyamok diákjai mérték össze tudásukat. Minden évfolyamból iskolánként egy-egy diák vehetett részt. Az indulók száma évfolyamonként 16 -17 fő volt, gimnáziumunkat Träger Tamás 8, Nyéki Mónika 9, Bata Álmos 10. és Kőszegi György 11. osztályos tanuló képviselte. A feladatok megoldására három óra állt rendelkezésre, számológép és más segédeszközök nélkül dolgozhattak a diákok. A feladatok típusa talán leginkább az OKTV feladataihoz hasonlítottak, egészen bonyolult, kifejtős feladatokkal kellett diákjainknak megbírkózni. Újra kiderült, hogy merni kell, újra kiderült, hogy nincs olyan, hogy nem nekünk való verseny, nincs olyan, hogy túlságosan nehéz feladat. Diákjaink parádésan szerepeltek ezen a megmérettetésen, ahol Magyarország öt erős gimnáziumának diákjaival, ezen kívül kárpátaljai magyar, valamint ukrán és orosz versenyzőkkel mérték össze tudásukat.

A program része volt egy szenzációs kirándulás, ahol a Borzsa-havasban a Sipot-vízesést, Kárpátalja legszebbnek számító vízesését nézhettük meg és libegőn is utazhattunk. Popovics Béla tanár úr idegenvezetésével megnéztük a munkácsi várat. Megtapasztalhattuk a páratlan magyar vendégszeretetet és a vasárnapi reggeli szentmisén is együtt voltunk magyar barátainkkal. Itt lehet igazán átérezni, hogy nemzetünknek mekkora csapás volt Trianon és azt is, hogy a határainkon túl élő magyarok milyen hatalmas harcot vívnak azért, ami nekünk az anyaországban magától értetődőnek tűnik.

Eredetileg azt terveztük, hogy a Vereckei emlékműnél fogunk koszorúzni, de a konzulátus figyelmeztetett minden magyar állampolgárt, hogy ne menjen vasárnap oda, mert az ukrán nacionalista csoport, a Szics-gárdisták is ugyanakkor, ugyanott fognak ünnepelni. Így végül a koszorúzás a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium udvarán található szobornál lett megtartva.

Egy nagyon tartalmas, eredményekben és élményekben gazdag négy napunk volt, köszönünk mindent vendéglátóinknak és a verseny szervezőinek. Reméljük, hogy jövőre is ott tudunk lenni.

A versenyre való kiutazást megszervezte és a diákokat elkísérte Endrédi Józsefné igazgató asszony és Almási János tanár úr.

 

Többpróba verseny a Czakó SportpályánVissza a(z) versenyek oldalraIV. Budavári Rendőrakadémia Sportvetélkedő
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)