Vissza a nyitóoldalra

Kitüntetés Gelsey Vilmosnak

2012. május 29.
Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjével tüntette ki Gelsey Vilmost, iskolánk egykori diákját.

Gelsey Vilmos báró (1921), nemzetközileg ismert nevén William de Gelsey, magyar származású brit közgazdász és bankár.
A budapesti Királyi Egyetemi Katolikus Gimnáziumban - iskolánkban - tanult, majd apja nyomdokain haladva a cambridge-i Trinity College-ban szerzett természettudományi MA fokozatot. Ekkor még kémikus szeretett volna lenni.

Az Imperial Chemical Industries cégnél szerzett szakmai gyakorlatot, ezután munkája a vezetési tanácsadás irányában folytatódott. 1960 óta foglalkozik folyamatosan különböző bankok élén befektetési banki tevékenységgel.
1988-ban lett a Creditanstalt (mai Unicredit Bank) tanácsadója. A Richter Gedeon privatizációjának tanácsadója is ezen bank magyarországi leányvállalata volt. A privatizációt követően Gelsey Vilmost a Richter igazgatósági tagjának választották, 1999-ban elnöke lett, ezt a posztot azóta ő tölti be.

A kommunizmus időszakában mindössze kétszer járt hivatalosan Magyarországon. A rendszerváltást követően viszont testvérével Gelsey Sándorral azonnal elhatározták, hogy minden lehetséges módon igyekeznek szülőföldjüket újjáépíteni. Szívügyüknek tekintették régi iskolájuk visszaszerzését, ismételten egyházi tulajdonba kerülését, s támogatták ebben a Magyar Katolikus Egyházat, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét. A visszaszerzési folyamatban felmerült perköltséget ők finanszírozták.

Létrehozták az Egyetemi Katolikus Gimnázium Alapítványt azzal a céllal, hogy az iskolát anyagilag támogassák. Az elmúlt 14 év alatt mintegy 100 millió forintot bocsátottak rendelkezésünkre a felújítási, terveztetési és fejlesztési munkákhoz, eszköz és bútorvásárlás finanszírozására. Legutóbb az iskola infrastrukturális megújítását célzó projektben is azért tudtunk részt venni, mert a terveztetési költségeket, valamint az önrészt -ismét mintegy 100 millió Ft-ot - az ő alapítványa biztosította.

Gelsey Vilmos egész életében keményen dolgozott, érezte, hitte, hogy Istentől kapott tehetségét kamatoztatnia kell. Az így összegyűjtött vagyonának jelentős részét nemes célokra adományozta. Egykori iskolája a támogatottak sorában kiemelt helyen van, ezt mi hálás szívvel köszönjük. Adakozó tevékenységéért jutalmul már 2005-ben II. János Pál pápától a Nagy Szent Gergely Rend parancsnoki fokozatát kapta.
A gimnázium tanárai és diákjai nevében mi is hálás szívvel gratulálunk Gelsey Vilmosnak e kitűntetésért. Köszönetünket fejezzük ki Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, hogy egykori diákunkat, segítőnket ilyen magas elismeréssel, meleg köszöntő szavakkal örvendeztette meg.
Vissza a(z) ekg alapítvány oldalraA Gelsey fivérek és az Egyetemi Katolikus Gimnázium
péntek (április 27.)
Certamen Latinum - latin verseny
14:30
szerda (május 2.)
12-esek lelki felkészítése
07:30
péntek (május 4.)
Ballagás, hálaadó szentmise a Mátyás templomban
10:00
hétfő (május 7.)
Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi
08:00
Nyelvi évfolyam dolgozat 7-9. évfolyamon
14:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)