Vissza a nyitóoldalra

Június 4. – A nemzeti összetartozás napja

2021. június 14.

Valahol mélyen ott a fájdalom. A tudat, hogy egykor máshogy volt. Mint a nagypéntek fájdalma. Történelmünk, hitünk azonban megtanít arra is, hogy a sötétség után jön a világosság, a halál után az élet, a megfeszíttetés után a feltámadás. Kell, hogy legyen remény, jelen és jövő, amely őrzi a múltat, de nem marad a földre zuhanva annak súlyától, hanem erősödik e súly alatt is. Mint a pálma. 

Az elmúlt hónapokban megtapasztalhattuk a saját bőrünkön, hogy korábban elképzelhetetlen időkben az összefogás, az összetartozás milyen erőt jelent. Mert van egy közös tapasztalatunk a rosszról – így lett egy közös tapasztalatunk az összefogás és élni akarás erejéről. Szerintem ezt jelenti ma június 4. – és ennek szellemében éltük meg ezt a napot az EKG-ban. A reggeli iskolamisén Takács tanár úr szavaival kezdődött az emlékezés. A második szünetben a folyosón mintegy hatszáz diák énekelte egyszerre, hogy „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország”, együtt, összetartozva. Később a szünetekben a Díszteremben hatperces vetítéseken nézhették meg a 101 évvel ezelőtti nap eseményeit vagy az ahhoz kapcsolódó versek, dalok felvételeit. Az aulában egy kirakó formájában ismét megelevenedett Nagy-Magyarország – melynek hatalmas térképe alatt a DÖK tagjainak jelenlétében elhelyeztük az Összetartozást koszorúját. Egész nap volt lehetőség történelmi feladatlapokat megoldani, és a nagyszünetben – mintegy a reggeli éneklés folytatásaként - nem csak a szívek, hanem a lábak is összedobbanhattak régen és messzire elszakadt moldvai csángó testvéreink körtáncait járva.

Ugyanezen időben a nemzet nagyobb közösségéhez való tartozás jegyében a 10.A osztály a Kossuth téri megemlékezésen vett részt. 

Ezen a napon zárult a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága által meghirdetett „Trianon 100” elnevezésű informatika versenye is.

2021. június 4. az EKG-ban: emlékezés, fájdalom, feltámadásba és jövőbe vetett hit, és mindezek felett – összetartozás.   

Köszönet a nap eseményein való lelkes részvételért a diákoknak, tanároknak, különösen:

Ambrus Máténak, Annár Ágnesnek, Dénes Mátyásnak, Gilyén Mátyásnak, Hunyady Leventének, Jávor Balázsnak, Király Miklósnak, Pácz Tamásnak, Takács Lászlónak, Tamasi Tibornak, Reischlné Rajzó Zsuzsának, Varga Sándornak és a média tagozatos 10. D osztálynak.

Kisfaludy Fruzsina

 

Ballagás 2021Vissza a(z) programok oldalraBallagás helyett
péntek (szeptember 17.)
Csillagászati éjszakai túra - 10. évfolyam
hétfő (szeptember 20.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 12. C osztály
kedd (szeptember 21.)
Fizibusz a díszteremben
csütörtök (szeptember 23.)
Gólyanap
hétfő (szeptember 27.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 12. D osztály
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)