Vissza a nyitóoldalra

„Isten veletek, cimborák!” – rendhagyó ballagás

2020. május 1.

 

Rendhagyó ballagási szentmisénken egyvalami változatlan volt: az igazgató asszony, az osztályfőnökök és a 11.-esek képviselője nagy szeretettel és sok életbölcsességgel búcsúztatta a ballagókat, a ballagók képviselője pedig megindítóan búcsúzott az EKG-tól, hasznos tanácsokkal látva el az itt maradókat. E beszédekből olvashattok itt részleteket, az idézetek alatti linkre kattintva pedig az adott beszédet teljes terjedelmében is elolvashatjátok.

 

„Vélhetően sokféleképpen élitek át a búcsú pillanatait. Néhányan esetleg örülnek, hogy eljött a szabadság órája, de a többségnél inkább a szomorúság dominál. Hisz búcsút intetek mindennek, ami ismerős, már-már kényelmes is volt. Sajnos a felhőtlen, boldog gyermekkorotok elmúlt, s elindultok saját útjaitokon. Ez a „virtuális” ballagás a Ti útnak indulásotokat szimbolizálja. Lezárja a gimnáziumi szakaszt és megnyit egy reményteljes jövőt. Ez egy olyan ünnep, amelyben egyszerre van jelen az emlékezés és a búcsú, az útra hívás és az új iránti kíváncsiság is. Hogy a 12 év alatt a köznevelésben szerzett alapokból mit fogtok majd felépíteni, az nagyrészt már rajtatok is múlik. És persze nem csupán a tanórán szerzett ismeretek formáltak titeket, hanem megtanultatok egy összetettebb látásmódot, alkalmazkodást a környezethez és társaitokhoz, a közösségformálást, az egymásra figyelést.”

(Endrédi Józsefné igazgató asszony beszédéből)

 

A teljes beszéd itt olvasható

 

„De, mégis, muszáj megosztanom Veletek valamit, ami ugyanaz tegnap, ma és holnap.

Eredetileg arra a koncepcióra akartam felépíteni ezt a beszédet, hogy hogyan lehet a kisbetűs életből az ún. nagybetűsbe átlépni. Mert ennek semmi köze az érettségihez, végképp nincs köze ahhoz, hogy elmúltatok 18 évesek. Nem lehet belőle vizsgázni, nem mennyiségi kérdés. Az, hogy tartózkodási helyem van vagy Hazám, hogy munkám vagy Hivatásom, hogy párom vagy Társam, nem mennyiségi kérdés. Mert lehet több lakcímem is, de Hazám csak egy, többféle munkám is, de Hivatásom csak egy, és az évek során az ember számtalan párkapcsolatban élhet, de Társat, házastársat csak egyet fog találni. A nagybetűs élet nem mennyiségi kérdés, hanem minőségi ugrás.

Mi kell ehhez? A válasz egyszerű: Lélek. Bele kell tennem szívemet, lelkemet, hogy az életem nagybetűssé váljon. A Lélek az a só, az a kovász, ami meghozza ezt a minőségi ugrást.”

(Nagy Bence tanár úr beszédéből)

 

A teljes beszéd itt olvasható

 

 

„Tanáraim, jelentem alássan, mi (fel)készültünk! Nem csak az érettségire! Már tudjuk, hogy nem magától mosódik el a szennyes, nem veszi meg magát a kenyér, nem fizeti be magát a számla, nem termeli ki magát a fizetés és még a Mikulás sem hoz magától ajándékot. Ahogy azt az évek alatt megtudtuk, az élet nem habostorta. És ez tulajdonképpen nem is lenne baj, csak olyan jó lenne még maradni egy kicsit és békés ártatlanságban rohangálni a folyosókon, mintha a legnagyobb baj a világon az lenne, hogy egy osztálytársam elvette a tesi cipőmet. Így, mint most, még nem volt soha. És nem lesz soha már. De azért néha majd visszajövünk ide. Összességében köszönünk mindent!”

(Szőnyi Máté 12. B osztályos tanuló beszédéből)

 

A teljes beszéd itt olvasható

 

 

 

„Most pedig kifejezetten a 12. évfolyamnak intézem soraimat:

Sose felejtsétek el, hogy honnan jöttetek, hogy mit kaptatok az iskolától, tanáraitoktól és egymástól.

Őrizzétek kincsként a gimnáziumi barátságokat.

Legyetek büszkék, hogy egy életre a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium diákjai lettetek.

Teljes szívből kívánom nektek, hogy minden vágyatok teljesüljön az elkövetkezendő időkben.

Bármikor segítségre vagy megértő fülekre lenne szükségetek, ez a kapu mindig nyitva áll, sőt nektek már az udvaron is!

Ezúton is szeretnék, különösen a 11. évfolyam nevében sok sikert kívánni az érettségi időszakához és az eredményes felvételihez, munkavállaláshoz. Büszkék vagyunk rátok.”

 

(Pozsgai Adrienn 11. D)

A teljes beszéd itt olvasható.

 

 

Milyen jó nekem, hogy vagy nekem!Vissza a(z) programok oldalraFarsang 2020.
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)