Vissza a nyitóoldalra

Földrajz órák az ELTE ásványtárában!

2017. október 16.

2017. október 13-án iskolánk 9. évfolyama a nagy múltú Ásványtárba látogatott, mely gyűjtemény egy része egykor iskolánk tulajdonát képezte. A kihelyezett földrajz órák mellett diákjainknak lehetősége volt a Biológiai és Paleontológiai Múzeumot is megtekinteni, pallérozva a biológia órákon megszerzett tudásukat.

 

Az ELTE Ásvány- és Kőzettára  a XIX. század elejére már Európa legnagyobb rendezett oktatási gyűjteménye lett, miután 1781-ben Mária Anna főhercegnő, 1811-ben pedig Alexandra Pavlovna főhercegnő gyűjteménye is a része lett. A század második felében továbbfejlesztették: jelentős mértékben az igazgatók saját szerzeményeivel, illetve számos más tudós, egyetemista és magángyűjtő adományaival.

A gyűjtemény értékét a mennyiségi gyarapodás mellett tudományos szempontú rendezettsége és a tudományos kutatásokban betöltött jelentős szerepe is emelte. Az 1885-ben (a mai Astoriánál) elkészült új Természetrajzi épületben két nagy kiállítási termet, az Ásványtárat és a Kőzettárat rendezték be, mintegy 32000 példány kiállítását lehetővé téve. Műemlékké nyilvánított XIX. századi bútorzata 2001–2002-ben, restaurálás után került át a lágymányosi egyetemi campus modern épületeinek egyikében számára korhűen kialakított boltíves történeti terembe.

 

Jövőre ugyanitt a mostani nyolcadikosokkal!

7. Hadik András Hagyományőrző Jótékonysági BálVissza a(z) programok oldalra"...A TE EGYETLENEGYEDNEK ÉN ÉRETTEM..."
szerda (december 19.)
Délután osztálykarácsony
csütörtök (december 20.)
A téli szünetet megelőző utolsó tanítási nap
Karácsonyváró szentmise a Szent Anna templomban
09:00
hétfő (január 7.)
A téli szünetet követő első tanítási nap
Reggeli zsolozsma a 9. a osztállyal
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)