Vissza a nyitóoldalra

Ballagás helyett

2021. április 30.

 

Kedves Végzős diákok!

 

Az év elején kialakított munkatervben április 30-ára kitűzött program a ballagás. Ilyenkor a Mátyás templomban ünnepélyes keretek között szokott a végzősöktől búcsút venni az iskola tantestülete és diáksága, a szülők is jelen vannak ezen a különleges misén, s énekszóval vonulnak vissza a ballagók az Alma Materbe, hogy az osztályfőnökök még néhány támogató gondolattal segítsenek a vizsgák előtt. Ezt ismét – mint idén már annyi mást is - felülírta a járványhelyzet.

A búcsú mindig fáj, s Nektek különösen, hisz a legszebb éveteket, amikorra már kialakult egy szerető osztályközösség, amikor már rengeteg közös élményben lehetett volna részetek, ezek közül is kiemelkednek az osztálykirándulások, a szalagavató, ezt az évet kellett egymástól elzárva eltölteni.

De az élet nem áll meg, Ti hétfőtől ugyanúgy elindultok a nagy megmérettetésen ballagás nélkül is.

A mai evangéliumban Jézus búcsúbeszédéből vannak részletek. Több olyan mondat is van benne, ami különösen időszerű számotokra még akkor is, ha más szövegkörnyezetben van.

Az egyik ilyen, hogy „Ne nyugtalankodjék a szívetek. Higgyetek Istenben, és bennem is higgyetek!” – mondta Jézus. Nagy feladat előtt álltok, s ilyenkor még inkább eszünkbe jut, amit már sokszor megtapasztaltunk életünk folyamán, hogy „egyedül nem megy”. Hinnünk kell abban, hogy a Jóisten ilyen nehéz ügyekben segítségünkre lesz.  

Egy másik, nagyon ismert - a Szent István Bazilika timpanonjáról is messzire mutató – fontos mondat van a mai evangéliumban: „Én vagyok az út, az igazság és az élet”

Az út, életút, sokszor kimondott, talán elcsépelt szavak, az életünk szimbólumai. S ha még tudjuk is, hogy Jézus az Út, akkor sem könnyű ezen az úton magabiztosnak, határozottnak lenni. Kilépve az iskola falai közül rengeteg eltévelyedés lehetősége vár rátok, mert sajnos a környezetünk egy teljesen más értékrend szerint szerveződik, mint amihez itt az iskolában hozzászoktatok.

Az igazság ismerete nélkül pedig nem lehet helyes döntést hozni. A mai társadalmi környezetben nehéz is lenne felismerni magatoktól az igazságot, hisz egész nap egymásnak ellentmondó hírekkel vannak teli a hírcsatornák. Még jó, hogy Ti ilyen gimnáziumban töltöttétek korai ifjúságotokat, ahol az örök értékeket hozták számotokra közelebb és ez egyfajta iránytűt adott a kezetekbe az igazság kereséséhez. Ezzel a felismeréssel élhetitek életeteket, ami – reményeink szerint – örökké tart.

Az iskolánkban szokás a Mária ünnepeket misehallgatással is megszentelni. Ez a nehéz életszakaszotok éppen májusban, az egyik Szűz Máriának ajánlott hónapban van.  Minden iskolai misén énekeltük hozzá Ave Maria imánkat:

„Én mindig bíztam benned vándorlásomon, és te oltalom voltál.” Ez adjon nektek erőt, hogy most is számíthattok a segítségére.  Hálával gondoljatok rá „Jó volt, hogy elkísértél, sok baj elkerült”, s a következő sorban bizalommal „száz úton indulhatnék, mind Feléd vezet, el nem tévedek érzem”.

Most kicsit mindenkinek nehéz, de gondoljatok arra, hogy a következő két-három hét összeszedett munkája után pihenés következik. Bízzunk abban is, hogy valamennyi honfitársunknak már boldogabb napjai lesznek az elkövetkező hónapokban.

És még lesz egy találkozás a Te Deum-on is, ahol a négy-hat év ajándékait meg tudjuk együtt köszönni. A végén pedig még vigadozhatunk a banketten is.

 

Budapest, 2021. április 30.                                                                                                                        

 

Marika néni

 

Június 4. – A nemzeti összetartozás napjaVissza a(z) programok oldalraMeghalt, de föltámadt!
péntek (szeptember 17.)
Csillagászati éjszakai túra - 10. évfolyam
hétfő (szeptember 20.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 12. C osztály
kedd (szeptember 21.)
Fizibusz a díszteremben
csütörtök (szeptember 23.)
Gólyanap
hétfő (szeptember 27.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 12. D osztály
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)