Vissza a nyitóoldalra

Arkhimédész 2020. Miért szeretjük a matematikát?

2020. február 15.

 

Szeretjük, mert menő. Öltönyben, elegánsan a táblánál előadni egy tétel bizonyítását, ez bizony menő. Annyira, hogy a jelen lévő értő hallgatóság az előadás végén spontán tapsban tört ki. Ezen az estén sokan megtapasztalták ezt az érzést a táblánál. Nemcsak izgalmas, nemcsak érdekes, nemcsak tanulságos egy ilyen feladat, de a többiek elismerését is kiváltja.

Szeretjük, mert logikus. Gyakran állunk értetlenül a hétköznapi dolgok logikátlansága előtt. Ilyenkor mindig furcsán, kényelmetlenül érezzük magunkat. Ilyenkor olyan jó egy-egy matematikafeladat biztonságos világában elmerülni. Az elmélyedést olyan feladatok tették még érdekesebbé, amikben autóverseny, síugrás, játék űrhajó volt. Meg fekete és tarka fülű állatkák az MKXB bolygóról, meg Gallfalva lakói, köztük Geomatrix, a falu építésze. És semmiképpen ne feledkezzünk meg egy ritka gyíkfajtáról: a lacertus planus gregarisról.

Szeretjük, mert játékos. A versenyen szereplő logikai feladatok szintén sok érdekes helyre „elvittek” minket: űrhajós kiképzésre, az Alderonra, a Holdra, az Alfa Centaurira, szinte az egész planétát bejártuk. De talán még ennél is érdekesebb volt ezekben a logikai feladatokban, hogy játékosak voltak, szinte mindegyikben megoldásában volt valami meglepő.

Szeretjük, mert megmenthetjük vele a világot. Az ifjú tudósok csoportjai egy-egy ismeretlen bolygó feltérképezését végezték el, az EKG Discovery extrém körülmények között működő, AndroSensor alapú komplex készülék segítségével. A csapatok többségének sikerült a mérési adatok értékelésével feltérképezni az objektum belsejét, megtalálták a talaj egyenlenségét, a mágneses tér forrását, a belső fény- és hangforrás helyét. És ezzel sikerült megmenteniük a világot!

Szeretjük, mert nélküle nem juthatunk el az űrbe. Almási tanár úr előadásából megtudhattuk, hogy kik jutottak fel eddig az űrbe. Hallhattuk az űr felderítésének legfontosabb állomásait. Megtudhattuk, mit mondott az első Holdra lépő ember. De az előadás fókuszában most a rakéták és azok üzemanyagai álltak. Megismerhettük a hagyományos szilárd és folyékony rakéta-üzemanyagok mellett a kísérleti meghajtásokat is.

Szeretjük, mert minden technikai tudományban benne van. Az űrtávcsövekkel rengeteg érdekes dolgot fedeztünk fel, amiket a Földről lehetetlen lenne. Olyan hullámhossztartományokban is látnak (UV, Röntgen), amik sosem érik el a földfelszínt. A versenyre felkészülés során az ilyen űrtávcsövek világában mélyedtek el diákjaink, és készítettek varázslatos űrtávcsőmaketteket. A csatlakozó képgalériában ezekről is láthatunk képeket. Az elkészült fantasztikus munkát várhatóan még egy darabig feltűnnek majd az iskola különböző pontjain. Tanulmányozzuk őket, megéri.

Szeretjük, mert kockázatos, bevállalós. Mind a tizenöt Arkhimédész verseny egy igazán bevállalós feladattal, a fejszámolással fejeződik be. Itt még arra is van lehetőség, hogy a pontjainkat duplázzuk, persze ekkor kockáztatjuk az esetleges mínusz pontokat is.

Szeretik, akik győznek. És ezzel a délutánnal mindenki nyer. Ahogy Gilyén tanár úr ferdítette Armstrong szavait: ez egy kis program volt az iskolának a 333 éves történelme során, de nagy lépés minden részt vevő diáknak. Gratulálunk minden résztvevőnek!

Az alábbiakban felsoroljuk a legtöbb pontot elért csapatokat, akik az elismerő oklevéllel gazdagodtak, és a Gimnázium 1687 Alapítvány jóvoltából egy vacsorán is részt vehetnek felkészítő matematikatanáraikkal.

 

7-8-9. osztályok közül:

1. helyezett: Csernák Szilvia, Körmendy Botond, Oláh Réka, Träger Tamás, felkészítő tanáruk Albert Tóth Endre tanár úr

 

2. helyezett: Bódis Barnabás, Handl Dávid, Kocsis Márton, Petrovics Gréta, felkészítő tanáruk Almási János tanár úr

 

3. helyezett: Hajdú Tamás, Jakab Anna, Lendvai Csenge, Koós Dominik, felkészítő tanáruk Kálmán Györgyi tanárnő

 

 

A 10-11-12.-es osztályokkal egy nem matematikatanárokból álló tanári csapat is versengett a szokásoknak megfelelően. És győztek is a szokásoknak megfelelően: Kisfaludyné Balogh Fruzsina, Pácz Tamás, Vajda Tamás. Gratulálunk!

10-11-12. osztályok közül:

1. helyezett: Bata Álmos, Farkas Koppány, Maszárik Dorián, Szlávik Bence, felkészítő tanáruk Polgár Hilda tanárnő

 

2. helyezett: Bognár Koppány, Kőszegi György, Luntz Dominik, Méri András, felkészítő tanáruk Domschitz Zoltán és Keszey Balázs tanár urak

 

3. helyezett: Baló Zsolt, Huber Márton, Keszei Balázs, Ludwig Áron, felkészítő tanáruk Albert Tóth Endre tanár úr

Szertorna Diákolimpia Budapest Fiúk 5.-6. kcs.Vissza a(z) versenyek oldalraEKG floorball bajnokság 2020
csütörtök (május 28.)
Az érettségi dolgozatok megtekintése a lányoknak
péntek (május 29.)
Az érettségi dolgozatok megtekintése a fiúknak
csütörtök (június 4.)
Trianon 100. Emléknap
június 4-június 9.
Emelt szintű szóbeli érettségi időszak
péntek (június 12.)
A 12. B osztály középszintű szóbeli érettségi vizsgája
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)