Vissza a nyitóoldalra

A világ mozgatórugója (egy diák gondolatai)

2018. augusztus 16.

 

A világ mozgatórugója

 

Régen azt hallottam, hogy a világ mozgatórugója a pénz. Nem igazán törődtem vele eddig, a napokban gondolkoztam el rajta, hogy mi is hajtja a hatalmas óraműt, amit mi csak világnak hívunk. De arra jutottam, hogy semmiképp sem a pénz, elvégre a pénz csak eszköz, előtte is működött a rendszer, és nélküle is tudna. A pénz csupán megkönnyíti annak működését. Ami valóban hajtja előre az embert, ami arra készteti, hogy dolgozzon, pénzt keressen, vagy alkosson: az a saját vágyai.

Elvégre gondoljon bele, kedves olvasó: biztos, hogy ön is látott már meg valamit egy bolt kirakatában, amit meg szeretett volna venni, vagy el akart valamilyen célt érni! Ez minden emberrel így van. Vágyakozunk valami iránt, és e vágyak miatt kezdünk dolgozni, a munkánkért pénzt kapunk, amivel teljesíthetjük az az elérni kívánt célt vagy vágyat. Tehát a konklúzió eddig az, hogy a világ működtetője az ember, akit a vágyai ösztökélnek a cselekvésre, amivel teljesítheti azokat. Itt, kedves olvasóm, be kell vallanom, hogy becsaptam önt a címmel, ugyanis előfordulhat, hogy az ember túlságosan fárasztónak ítéli a vágya megvalósítását, így nem kezd bele a munkába, tehát a rendszer se működne. A vágyakozás tehát önmagában nem elég, kell mellé más, ami végbeviszi a folyamatot az emberben! Ez pedig az akarat és a kitartás. Szerény véleményem szerint a világot nem tudná egyetlen erő önmagában előre hajtani.

És hogy ezt bizonyítsam, gondolkodjon el, kedves olvasó, az elmúlt néhány percen, amit elraboltam az életéből irományommal. A címben igyekeztem vágyat ébreszteni önben, hogy végigolvassa a szöveget, és ha eljutott idáig, sikerrel jártam! Ön meg szerette volna  tudni a véleményemet a világ működéséről. Látja, a vágy ott volt! Aztán igyekeztem minél jobban elnyújtani a mondandómat, hogy minél fárasztóbb legyen, így ki kellett tartania, hogy elérjen idáig. Vágyott, kitartott és elérte a célját? Vagy csak gyorsan átfutotta a szöveget? Mert ez is egy lehetőség: lecsalhatja az utat, de így a jutalom is csekélyebb. Olyan ez, mint amikor kinéz egy szép kabátot magának, elkezd dogozni érte,  kis idő múlva keres annyi pénzt, hogy megvegye, meg is veszi, vigyázni fog rá, hiszen megdolgozott érte, és tudja, mennyi munka volt abban, hogy megvegye. Viszont ha ott, helyben kapott volna annyi pénzt egy idegentől, és megvette volna, vajon becsülné azt, és vigyázna rá?

Ezt döntse el magában.

Így tehát a munka és a kitartás nem csak működteti az embert, de a megszerezendő jutalom sokkal mámorítóbb lesz tőle, elvégre kihívás nélkül mit ér a legfényesebb kupa vagy a legdicsőbb győzelem is. Tehát a világ működéséhez szükségesek vágyak, azok beteljesedéséhez pedig kitartás és akarat.

Mondandómat Madách Imre szavaival zárom: „Küzdj és bízva bízzál!”

 

Portik-Lukács Rajmund (11.D)

Különdíj az Országos Középiskolai Filmszemlén!Vissza a(z) média osztály oldalraEgri + Garamvölgyi + Oláh = 3 x OKTV-döntő!
csütörtök (március 21.)
Nagyböjti szülői lelkinap
17:00
péntek (március 22.)
Keresztúti ájtatosság a 10. évfolyammal
14:30
hétfő (március 25.)
Reggeli zsolozsma a 11. b osztállyal
07:25
szerda (március 27.)
12-esek lelki felkészítése - 1.
07:30
péntek (március 29.)
6 órás röplabda bajnokság
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)